ALLATRA TV içeriği Rusya'da RUMBLE yasağını kışkırttı: ifade özgürlüğü mücadelesi

4 June 2024

ALLATRA TV kanalı RUMBLE

4 Haziran 2024'te The Federalist, "Özel: Platformun Kremlin Sansürünü Reddetmesi Nedeniyle Rumble Rusya'da Yasaklandı" başlıklı bir makale yayınladı. Raporda, 36 milyondan fazla kullanıcıya sahip video barındırma hizmeti olan Rumble'ın Mart 2024'ten bu yana Rusya Federasyonu'nda yasaklandığı belirtiliyor. Bilindiği gibi Rusya'nın aldığı sert önlemler, Rumble'ın hükümetin ALLATRA TV kanalını yasaklama yönündeki taleplerine uymayı reddetmesinin ardından dijital ifade özgürlüğü ile otoriter kontrol arasındaki çelişkiyi ortaya çıkardı.

Rumble, ALLATRA TV kanalını platform ilkelerinin ihlali nedeniyle değerlendirdi ve bağımsız sansürün haksız olduğu sonucuna vardı.

Rumble CEO'su Chris Pawlowski, The Federalist'e yaptığı açıklamada, "Rus hükümeti, Rumble'a hizmet şartlarımızı ihlal etmeyen içeriği kaldırma emrini verdi" dedi. Rusya'nın yasaklamaya çalıştığı ALLATRA TV kanalına, "Rusya Federasyonu topraklarındaki faaliyetleri istenmeyen görüldüğü" gerekçesiyle değindi.

"Rusya'nın talebi, evrensel insan hakkı olan ifade özgürlüğüne doğrudan bir saldırıydı, bu yüzden reddettik ve Rusya'da Rumble'a erişim sınırlıydı."

Bir soru hala belirsizliğini koruyor ve ifade özgürlüğüne derinden değer veren birçok Amerikalıyı endişelendiriyor: ALLATRA TV'de Rus hükümetinin milyonlarca kullanıcılı bir video platformunun tamamını engellemesine neden olan şey neydi?

ALLATRA TV, Rumble'da eğlence ve popüler bilim videolarından iklim değişikliği, toplum ve insan haklarıyla ilgili podcast'lere kadar çeşitli içerikler üretiyor. Allatra TV kanalının yalnızca 500 civarında abonesinin olması ilginçtir. Ancak bu, Kremlin'in dünyanın en büyük ülkesindeki video barındırma platformunun tamamını engelleme kararının nedeni oldu. Neden?

ALLATRA TV'de yayınlanan birçok programdan biri özellikle bilinçli izleyicilerin ilgisini çekti. Bu tartışmanın merkezinde ALLATRA TV kanalında gösterilen "Büyük Ustaların İntikamı. Gizli oyuncuların açığa çıkması" başlıklı bir video yer alıyor. Amerikalı istihbarat uzmanı ve ulusal güvenlik uzmanı Egon Cholakian'ın 12 Nisan 2024'te yayımlanan açıklaması, Avrupalı ve Amerikalı yayınlardan büyük ilgi gördü. Videoyu orijinal kaynak olarak Egon Cholakian'ın resmi platformunda bulabilirsiniz: https://earthsavesciencecollaborative.com/videos

Dr. Egon Çolakyan

The Daily Caller'a göre Dr. Cholakian'ın açıklaması, kendi demokratik olmayan çıkarlarını ilerletmek için demokratik ülkelerde kasıtlı olarak dezenformasyon yayan bir gücün altını çiziyor. Bu dezenformasyon kampanyasının yalnızca insanların zihinlerine yanlış fikirler yerleştirmekten ibaret olmadığı açıkça görülüyor; insanların davranışlarını manipüle etmeyi, motivasyonlarını zayıflatmayı ve sonuçta insan hakları ve özgürlüklerinin temellerini tehdit etmeyi amaçlamaktadır. Bu düşman gücün kimliği ve niyetleri, video raporunun tamamını izledikten sonra daha da netleşiyor.

Büyük ustaların intikamı. Gizli oyuncular açığa çıktı

Bu bilginin, Rusya hükümetinin iplerini elinde bulunduran ve asıl amacı dünya çapında demokratik idealleri baltalamak olan gizemli güçler arasında bir tedirginlik yarattığı giderek daha açık hale geliyor. Video, Rumble'ın yasaklanmasından sonra ortaya çıkmış olsa da, Rus yetkililerin önde gelen kuruluşlarının, planlanan yayından önceden haberdar olmaları mümkündür.

İfade özgürlüğü ve insan hakları için mücadele devam ederken, bir şey netliğini koruyor: İnternet kullanıcıları, Dr. Cholakian'ın video mesajının, demokratik değerlere değer veren herkes tarafından izlenmesi gereken çok önemli bir içerik olduğuna olan inançlarında ısrar ediyorlar. Rumble, kullanıcıların düşüncelerini ve fikirlerini korkmadan paylaşabilecekleri sansürsüz bir platform sunan ifade özgürlüğünün bir simgesi olsa da, diğer platformlar demokratik hareketleri bastırmaya çalışan kuruluşların baskısına boyun eğebilir ve bu da bu önemli ifşa edici videonun kaldırılmasına yol açabilir. 30 yıllık bir araştırmadan elde edilen benzersiz bulgular.

Rumble'ın CEO'su Bay Chris Pawlowski övgüyü hak eden ilkeli bir duruş sergiledi. Yalnızca 500 abonesi olan bir kanalı engellemeyi reddederek milyonlarca görüntüleme ve kullanıcıyı kaybetme pahasına bile demokratik ideallere olan sarsılmaz bağlılığı, özgür bir toplumun en asil erdemlerini örneklendiriyor. Demokrasinin temelini oluşturanlar Sayın Pawlowski gibi insanlar ve Rumble gibi platformlar olup, açık diyaloğun kutsallığını kişisel veya ticari çıkarların üstünde tutmaktadırlar. Bu tür ahlaki cesaret eylemleri, temel özgürlüklerin aşınmasına karşı bir siper görevi görüyor ve bize demokratik değerleri korumanın kalıcı değerini hatırlatıyor.

AP News, US National Times, American News Observer, European Globe'da yayınlandı

Medya ilişkileriyle ilgili sorularınız için lütfen bize e-posta gönderin: [email protected]