Ako dezinformácie útočia na našu myseľ a naše národy: Egon Cholakian: Základné poznatky bezpečnostného experta Egona Cholakiana

8 May 2024

V dnešnom prepojenom svete sme zahltení informáciami z rôznych zdrojov, ale nie všetky sú spoľahlivé. Spôsob, akým nám informácie predkladajú médiá, má často ďaleko od objektivity.

Často jednoducho nemáme čas overovať si spoľahlivosť informácií, ktoré nám médiá poskytujú, a vnímame ich tak, ako sú. Tieto informácie však nie sú vždy presné. Zámerne zavádzajúce informácie šírené s cieľom oklamať alebo zámerne manipulovať publikum sa nazývajú dezinformácie.

Častá konzumácia dezinformácií môže predstavovať výraznú hrozbu pre našu psychickú pohodu. Preto je dôležité pochopiť vplyv dezinformácií na našu myseľ a psychické zdravie, keď sa pohybujeme v mori správ, príspevkov na sociálnych sieťach a v online médiách.

Mnohí výskumníci zdôrazňujú, že rastúca miera dezinformácií vo svetových médiách vyvoláva medzi publikom nárast úzkosti. Zvykli sme si myslieť, že znepokojujúce udalosti na celom svete sú faktorom, ktorý podnecuje naše rastúce pocity nervozity. Je však veľmi dôležité uvedomiť si, že značnú časť našej úzkosti nemožno pripísať priamo samotným znepokojujúcim udalostiam, ale skôr ich zobrazovaniu v médiách.

Skutočným nepriateľom v médiách, s ktorým sa často stretávame, sú dezinformácie, mocná sila, ktorá môže ovplyvniť voľby, zvrhnúť vlády a rozdeliť spoločnosti. Nie je to obyčajný nepriateľ; je to protivník, ktorý prekvitá na našich spravodajských kanáloch a televíznych obrazovkách. Jeho cieľom je ovládnuť našu myseľ a často nám škodí viac, ako si myslíme. Všetky demokratické spoločnosti v Európe a USA v súčasnosti bojujú proti dezinformáciám.

Odhalenie nových stránok dezinformácií

Nedávno sa tejto problematike venoval americký spravodajský pedagóg a expert na národnú bezpečnosť Egon Cholakian vo svojom videu s názvom „Neviditeľná vojna. Kto vedie náš svet do záhuby?“ Vo videu vysvetľuje, že dezinformácia je moderná zbraň, ktorá sa účinne používa vtedy, keď sa nepriateľ drží najvyššej zásady vojenského umenia: poraziť nepriateľa vlastnými silami.

Poznamenáva: „Ide o prastarú taktiku, ktorá bola základom vzostupu a pádu impérií, formovania a rozpadu politických a náboženských systémov a ovládania más.“ Vo videu tiež objasňuje, ako dezinformácie používajú protidemokratickí protivníci na búranie základov svetovej demokracie.

Egon Cholakian sa javí ako dôveryhodný zdroj takýchto odhalení. Jeho životopis, ktorý je k dispozícii na jeho webovej stránke, odhaľuje rozsiahle skúsenosti a znalosti vrátane spolupráce so štyrmi americkými prezidentmi a účasti na „Strategickej obrannej iniciatíve“ ministerstva obrany prezidenta Reagana.

Okrem toho Cholakian prezrádza, že bol zasvätený do tajných záležitostí ZSSR: „Mal som voľný prístup do najmocnejších chodieb Najvyššieho Sovietu. Zatiaľ čo som sa tešil mimoriadnej miere monitorovanej slobody cestovania v rámci bývalého Sovietskeho zväzu...“

Dr. Cholakian vo svojom vyhlásení poukazuje na istú silu, ktorá v súčasnosti zámerne šíri dezinformácie v demokratických krajinách a snaží sa presadiť svoje úplne nedemokratické záujmy. Je zrejmé, že dezinformáciám, ktoré šíri táto špecifická nepriateľská sila, nejde len o implantovanie falošných predstáv do našich myslí; ide o manipuláciu nášho správania, podkopávanie našej motivácie a v konečnom dôsledku o ohrozenie samotných základov ľudských práv a slobôd. Čo je to za silu a aké sú jej základné zámery, je jasné po zhliadnutí celej videoreportáže.

Živý príklad dezinformačnej kampane a jej následkov

Teraz sa zamerajme na ďalší aspekt diskusie Dr. Cholakiana, v ktorej opisuje, ako sa dezinformácie a ohováranie uskutočňujú v modernej dobe, a prináša jasný príklad.

Odborník opisuje incident týkajúci sa dezinformačnej kampane proti istej organizácii, s ktorou sa stretol pred mnohými rokmi. Delí sa o príbeh z obdobia, keď spolupracoval s nezávislou skupinou vedcov zameranou na štúdium klimatických zmien. Spomína, že v tých začiatkoch, ešte pred rozšírením internetu, si vykonávanie ich kľúčového výskumu vyžadovalo zhromažďovanie veľkého množstva informácií a oni s tým potrebovali pomôcť.

Na pomoc pri zhromažďovaní informácií a analýze údajov sa tak spojili dobrovoľníci z rôznych krajín. Postupne sa táto skupina dobrovoľníkov rozrástla na veľké medzinárodné hnutie, ktoré neskôr získalo názov ALLATRA. Počet dobrovoľníkov výrazne vzrástol a hnutie je teraz prítomné v 180 krajinách a združuje vedcov, výskumníkov a nadšencov, ktorí sa venujú výskumu klímy a hľadaniu riešení. V súčasnosti sídli ich ústredie v USA.

Ako sa dozvedáme od Egona Cholakiana: „Prostredníctvom svojich spoločensky významných výskumných projektov dobrovoľníci hnutia ALLATRA významne prispeli a naďalej prispievajú k dosiahnutiu kľúčových cieľov OSN zameraných na vytvorenie udržateľnej budúcnosti pre celé ľudstvo.

Dobrovoľníci tohto hnutia pôsobia úplne nezávisle, v rámci zákona, pričom dodržiavajú všetky platné právne normy a zásady. V dnešnej realite je činnosť dobrovoľníkov ALLATRA žiarivým príkladom skutočnej demokratickej spolupráce a stelesnením občianskej zodpovednosti.“

Viac informácií o tomto hnutí nájdete na ich oficiálnej webovej stránke alebo na Wikipédii. Ak tak však urobíte, možno vás prekvapia výrazné rozdiely v prezentovaných informáciách. Ako možno usúdiť z dôkazov, ktoré predložil Dr. Cholakian, väčšina tvrdení vo Wikipédii obsahuje nepravdivé výpovede a zdroje tam uvedené nie sú dôveryhodné. Táto zarážajúca miera dezinformácií však vysvetľuje, prečo ALLATRA vzbudila záujem Dr. Cholakiana a jeho tímu o vyšetrovanie.

Prípad ohováračskej kampane proti ALLATRA je pozoruhodný, pretože ukazuje, kam až môžu médiá zájsť v snahe poškodiť povesť organizácie, ktorá skutočne prispieva k riešeniu globálnej klimatickej krízy a presadzuje demokratické hodnoty. Ako objasňuje Egon Cholakian, s pomocou antikultových skupín, ktoré sa špecializujú na poškodzovanie povesti jednotlivcov a organizácií, bola ALLATRA zámerne označená za kult a sektu, čo viedlo k prenasledovaniu jej členov.

Je obzvlášť pozoruhodné, že v antikultových kruhoch, ktoré sú často kritizované za pronacistické a protiteroristické názory, je bežné označovať za sektu tých, ktorý sa im nepáčia. Na svojich konferenciách dokonca označovali Ukrajinu za sektu a celú Európsku úniu za sektu. V prípade ALLATRA však tieto skupiny zašli ešte ďalej a snažia sa ju úplne dehonestovať a zdiskreditovať jej výskum.

Egon Cholakian podrobne opisuje desaťročné vyšetrovanie dezinformačnej kampane a nespravodlivého prenasledovania dobrovoľníkov ALLATRA. Vyšetrovanie odhalilo prepracované schémy mediálnej manipulácie a vytvárania falošného obsahu, ako sú hanlivé články, blogy, videá a ďalšie, ktoré spôsobili obrovské škody na životoch mnohých ľudí. Zvážte toto: viac ako 600 hanlivých publikácií bolo namierených proti medzinárodnej organizácii ALLATRA v celkovej hodnote viac ako 200 miliónov dolárov!

Je nevyhnutné pochopiť, že ohováračský obsah šírený prostredníctvom médií spôsobil dobrovoľníkom obrovské utrpenie. Niektorí z nich prišli v dôsledku ohováračskej kampane o prácu, iní čelili spoločenskej ostrakizácii. Nevinní jednotlivci sa stali obeťami nenávisti len kvôli ohováračským kampaniam. To poukazuje na vplyv a silu dezinformácií a ukazuje, že obeťou takýchto kampaní sa môže stať akákoľvek komunita alebo skupina, ktorá bude trpieť ich dôsledkami.

Dekódovanie dezinformácií: Ako im NEnaletieť

Ako Dr. Cholakian pokračuje v odhaľovaní celého príbehu, je zrejmé, že počas celej diskreditačnej kampane zostali metódy a naratívy diskreditácie konzistentné, ale osoby, ktoré ich vykonávali, ako napríklad novinári a blogeri, sa líšili. Okrem toho sa pri skúmaní systematického uverejňovania hanlivých článkov objavujú zreteľné vzory:

Negatívne zobrazenie: Obsah bol vždy negatívny a mal za cieľ poškodiť dôveru verejnosti v organizáciu.

Prechod na asertívne výroky: Postupom času sa v článkoch prešlo od vyjadrovania pochybností k priamym vyhláseniam, ktoré útočili na povesť organizácie..

Neformálny tón s pochybnosťami: Články boli napísané neformálne, čím zasievali pochybnosti a obavy.

Paralelné naratívy: Tieto články boli zverejnené spolu s inými, ktoré vyvolali občianske nepokoje a nedôveru vo vládu, čo prispelo k napätej a nestabilnej atmosfére.

Ako vyplýva z vysvetlenia Dr. Cholakiana, hlavným cieľom tohto druhu mediálnej manipulácie nie je len zničiť povesť organizácie, ale aj oslabiť morálku ľudí, naplniť ich strachom, neistotou a pocitom ohrozenia. Prečo? Presadzovať myšlienky, ktoré sa zameriavajú na konflikt a chaos. Takéto naratívy pripravujú pôdu pre možné občianske konflikty. Je to účinný spôsob, ako zaútočiť na demokraciu tým, že sa obyvateľstvo obráti proti sebe samému.

Dnes môžeme vo veľkej miere pozorovať mimoriadne negatívne dôsledky škodlivých narážok, ktoré šíria antikultové skupiny vo forme dezinformácií a ohovárania, ktoré ovplyvňujú ľudské vedomie prostredníctvom médií.

Skutočné nebezpečenstvo spočíva v tom, že publikum, ktoré konzumuje mediálny obsah a ktoré je hlavným cieľom tohto skrytého vplyvu, verí, že dostáva pravdu a vytvára si vlastný názor. V skutočnosti sú nenápadne ovplyvňovaní klamlivými informáciami, ktoré sú určené na ich manipuláciu. Obyvateľstvo je vystavené zámernému deštruktívnemu informačnému a psychologickému terorizmu, ktorého cieľom je podkopať jednotu ľudí, ich voľby a slobody a utláčať ich myseľ.

Pre každého, kto chce pochopiť celý obraz a chce sa podieľať na zaistení osobnej a národnej bezpečnosti, by bolo prospešné pozrieť si videoreportáž Egona Cholakiana. Dr. Cholakian sa obracia na všetkých, ktorí chcú zostať pri vedomí a nezmanipulovaní, s výzvou, aby si zachovali kritické myslenie, vyhodnocovali informácie, s ktorými sa stretávajú, a nerobili príliš rýchle závery.

Vysvetľuje, že v súčasnosti sa národná bezpečnosť stáva čoraz zložitejšou úlohou, ktorá vo veľkej miere závisí od verejnosti a každého demokratického občana. Preto je nevyhnutné, aby si každý pestoval zručnosti v oblasti mediálnej gramotnosti, podporoval kritické myslenie, vyhodnocoval zdroje informácií, rozpoznával zaujatosť a rozlišoval fakty od fikcie.

Odporúčané na Daily Caller

V prípade otázok pre tlač nás kontaktujte na adrese [email protected]